Autor Wątek: Mleko i produkty mleczne  (Przeczytany 5476 razy)

TThomas

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 15
Mleko i produkty mleczne
« dnia: Marzec 13, 2016, 18:11 »
Mleko i produkty mleczne.

Wysoka wartość odzywcza mleka zwiazana jest scisle z zawartością poszczególnych składników pokarmowych. Mleko jest produktem pełnowartościowym dla organizmu człowieka gdyż zawiera właściwe składniki pokarmowe, konieczne do zycia, chociaż w ilosciach nie zawsze dostatecznych. Bialko mleka jest bardzo łatwo strawne, o dużej wartości biologicznej, gdyż zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy. Tluszcz mleka występujący w postaci delikatnej emulsji łatwo trawiony jest w przewodzie pokarmowym bo soki trawienne stykają z nimi na wiekszej powierzchni. spośród węglowodanów węglowodanów mleku wystepuje bisacharyd laktoza.
składnik mineralny mleka jest bardzo urozmaicony, chociaż procentowo ilość tych składników nie przekracza 0,7%. spośród składników mineralnych znajdujacych sie w mleku najwieksza role odgrywa wapn który czyni mleko nie zastąpionym produktem spożywczym zwłaszcza rozwijajacym sie.
Bez podawania mleka lub jego przetworów pokrycie zapotrzebowania na wapn jest prawie nie mozliwe. W mleku występują właściwie wszystkie witaminy, tak rozpuszczalne w wodzie jak i w tluszczach. Jedynie witaminy C jest w nim niewiele. W porownaniu z innymi produktami mleko bogate jest w witaminę B2.
Mleko jest jednym z niewielu produktów zawierających witaminy rozpuszczalne w tluszczach.
wartość mleka jest niska i wynosi ok. 6 kcal na 1 g gdyż w mleku jest dużo wody. Mleko jest produktem łatwo przyswajalnym doskonale nadającym sie do zwiększania wartości biologicznej bialka innych produktow. ogólnie mówiąc jest ono dobrym źródłem pełnowartościowego bialka, wapnia oraz witamin. Ze względu na zawartość zwiazkow wapnia, potasu i sodu mleko jest produktem odkwaszajacym organizm.
Zblizone wartości biologiczne jeśli chodzi o bialko wapn i witaminy rozpuszczalne w wodzie ma mleko chude. Z produktu tego usunięto tluszcz a wraz z nim rozpuszczone witaminy. Pod tym wzgledem mleko chude ma mniejsza wartosc.
Mleko skondensowane i w proszku jest bardzo wartościowym produktem który moze byc przechowywany bez zmian przez stosunkowo dlugi czas, prócz tego wolne jest od flory bakteryjnej.
Mleko zsiadłe ,kefir , jogurt i kumys powstające z mleka pod wpływem proceso fermentacyjnych, posiadają wartości odżywcze zblizone do mleka swiezego. Ponadto istnieją poglady ze występujące w przetworach drobnoustroje hamują rozwój bakterii gnilnych gnilnych jelicie, co ma wywierać dodatni wpływ na zdrowie.

Sery otrzymuje sie z mleka poprzez sciecie kazeiny, głównego bialka mleka podpuszczka lub przez ukwaszenie. wartość odzywcza serow polega przede wszystkim na dużej zawartości bialka i wapnia.
Bialko sera zawiera dużo kwasu glutaminowego, który ma wpływać dodtanio na rozwój umyslowy.
wartość kaloryczna serow w 100g wynosi 300-400g.
Sery twarde pełnotłuste pod wzgledem zawartości tluszczu stoja na pierwszym miejscu. są one również źródłem witamin A i D.
 
Sery twarogowe tzw. Biale zwłaszcza otrzymywane z mleka chudego, maja dużo mniejsza wartość kaloryczna w porownaniu z serami poprzednio wymienionymi. W serach wszystkich gatunków i rodzajów występują witaminy grupy B.
Grupa produktów mlecznych dużej mierze pokrywa zapotrzebowanie na wapn. Po za tym jest źródłem wszystkich innych składników z wyjątkiem żelaza i kwasu askorbinowego.
źródło Ksiazka Dietetyka

Vera__

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 8
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2016, 18:38 »
Gratuluje awansu na moda

ujdoswdaaKau

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 3
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2016, 19:18 »
gratuluje wiedzy )

TThomas

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 15
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2016, 19:27 »
No thx kształcę sie Wiecej artykolow bedzie to dopiero poczatek :D

morest

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 10
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 13, 2016, 19:31 »
Ale mleko (nie przetwory mleczne !!!) jest bardzo ciezko strawne dla ludzi co juz nie są dziećmi ze względu na to ze mleko zawiera laktozę (cukier mlekowy). młody czlwoiek posiada ensymy ułatwiające rozbijanie laktozy, ale z wiekiem człowiek traci te możliwość z czym wiaze sie coraz slabsza zdolność do przysfajania mleka.

Dominick78

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 31
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2016, 19:38 »
ooo kisiel modem został gratuluje

TThomas

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 15
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2016, 20:01 »
Enzym który rozkłada laktozę nazywa sie laktaza, a enzym który scina kazeinę nazywa sie renina , jeśli człowiek starszy nie pije mleka aktywność tego enzymu zanika, wiec należy pic mleko caly czas wtedy ten enzym nie zaniknie a mleko zawiera tez aminokwas albuminę wysteppujaca w mięśniach i krwi, oraz składniki wapn który przyda sie mlodym ludziom jak i starszym w zapobieganiu osteoporozy.

AquaiCow

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 15
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2016, 12:18 »
jeśli człowiek starszy nie pije mleka aktywność tego enzymu zanika, wiec należy pic mleko caly czas wtedy ten enzym nie zaniknie

możesz mi podac źródło tej informacji?

maksymekk

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 19
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2016, 12:27 »
Jak pije normalne mleko 0,5% czuje ciężar na zoladku natomiast jak pije kefir jogurt albo mleko kwasne tej ciężkości nie ma-muysle ze to przez laktozę ktora jest w mleku natomiast w mleku kwasnym i jogurtach oraz kefirach-laktoza jest rozlozona przez bakterie.

puxosoleaw-Straenn

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 12
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 14, 2016, 13:12 »
Troche inaczej z renina:

Renina,Chymozyna to ten sam enzym, ale:
-Renina odpowiada za ciśnienie krwi(enzym we krwi).
-Chymozyna wystepuje u malych dzieci bodajże zanika w wieku do 3lat.. U mlodych dzieci, osób doroslych nie wystepuje.Nie jest potrzebna bo człowiek nie pobiera pokarmu od matki.

TThomas

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 15
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 14, 2016, 13:38 »
jeśli człowiek starszy nie pije mleka aktywność tego enzymu zanika, wiec należy pic mleko caly czas wtedy ten enzym nie zaniknie

możesz mi podac źródło tej informacji?

Ksiazka o dietetyce

morehead

  • Użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 7
Mleko i produkty mleczne
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 14, 2016, 14:38 »
ja tam mleko zlopie jak nic a mam 22 lata.
wypijam dziennie minimum 1 litr a czasem i wiecej, zadnej ciężkości ani problemów nie odczuwam

Tags: