Dieta tłuszczowa nawet 5 kg w ciągu jednego miesiąca.
Autorem diety tłuszczowej jest lekarz i dietetyk z sanatorium w Ciechocinku, Jan Kwaśniewski, który uważa, że produkty zwierzęce (wieprzowinę, podroby, smalec, masło, tłuste sosy i sery) można jeść bez ograniczeń, należy jednak zrezygnować z cukru, słodyczy i owoców. Chodzi o ty, by ze swojego jadłospisu prawie wykluczyć węglowodany. Kwaśniewski brał pod uwagę stosunek tłuszczów, białka i węglowodanów w produktach. Najzdrowszy układ według niego to taki, w którym na 1 g białka przypada ok. 3 g tłuszczu i zaledwie 0,5 g węglowodanów. Według Kwaśniewskiego, w jadłospisie przeciętnego Polaka jest za dużo produktów roślinnych, bogatych w węglowodany. To właśnie one, a nie jaja, tłuszcze zwierzęce i potrawy mięsne są przyczyną nadwagi i wysokiego poziomu cholesterolu, powodującego miażdżycę naczyń krwionośnych. Osoby, które stosują tę dietę, szybko chudną, chociaż jedzą tłusto. Należy jednak pamiętać o tym, że większość lekarzy jej nie poleca.
Zasady diety:
Jadasz 3 posiłki dziennie, np. na śniadanie jajecznicę na bekonie, na obiad - soczystą golonkę lub pieczoną kaczkę, a na kolację - zapiekankę z żółtego sera, szynki i jaj. Dieta opiera się na jajach, produktach mlecznych i mięsie, istotnym elementem są sery, ale jedzone bez chleba, za to ze śmietaną, masłem i majonezem. Codzienna porcja mięsa to ok. 100-200 g. Jeżeli jemy chude mięso, to dodajemy do niego tłuszcze, np. drób urozmaicamy dodatkiem boczku. Unikamy węglowodanów - w ciągu dnia wolno ich dostarczyć organizmowi tylko 50 g. Żeby zachować te zasady, można zjeść zaledwie 300 g warzyw lub mało słodkich owoców (ze względu na dużą zawartość węglowodanów niewskazane są banany, gruszki czy jabłka). Z tego samego powodu należy zrezygnować z pieczywa i potraw mącznych.
Produkty zalecane:
- tłuszcze zwierzęce - smalec, masło, boczek, słonina
- jaja kurze (przede wszystkim żółtka) - przynajmniej 4 na dobę
- tłuste sery - żółte i białe, jaja
- podroby
- galarety mięsne
- tłuste sosy
- mięso - najlepiej tłusta wieprzowina
- wędliny podrobowe - salcesony, pasztety, pasztetowe
- tłuste ryby - łosoś, halibut, smażone na smalcu
- tłusty drób (gęsi, kaczki)
- majonez, pełne mleko, śmietana (1/2 l dziennie)
- napoje bez cukru
Produkty niewskazane:
- cukier i słodycze
- miód
- owoce (zwłaszcza jabłka) i ich przetwory (słodkie dżemy, konfitury, kompoty)
- ryż i kasze
- chleb i inne pieczywo
- potrawy z mąki (makaron, kluski, ciasta)
- gotowane ziemniaki
- groch i fasola
- słodkie napoje
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
ŚNIADANIE (do wyboru):
- jajecznica z boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko),
- kromka chleba biszkoptowego (do 10 białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i wymieszaj - piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni),
- herbata bez cukru
- omlet z 3 jajek z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez
- 1 placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami (4 porcje)
- 450 g śliwek
- 1 łyżka wody
- słodzik
- 4 cienkie kromki chleba
- 2 łyżki margaryny
Śliwki przekrój na pół, usuń z nich pestki, włóż do rondla i zalej wodą. Duś, aż zmiękną, dosłódź do smaku. Chleb posmaruj margaryną. 2 kromki ułóż na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, odpowiednio przykrawając. Włóż śliwki. Pozostałe 2 kromki pokrój na cienkie paski i połóż na śliwkach. Oprósz 1 łyżeczką słodziku i piecz 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
OBIAD (do wyboru):
- 1 i 1/2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30-proc. śmietaną i jajem
- 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz - gotuj do czasu, aż zmięknie), podawanej z sosem chrzanowym
- 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła
KOLACJA (do wyboru):
- 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka - 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych (porcja wielkości kompotierki), - 1 łyżeczka chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, herbata z cytryną - 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru Kanapka z macy - 1 kawałek macy - 2 łyżeczki masła - 1 łyżeczka pomarańczowej marmolady bez cukru Posmaruj macę masłem, potem nałóż marmoladę.