Dieta dr Budwig
Budwig to niemiecka uczona, wielokrotnie nominowana do nagrody Nobla, która jako pierwsza sprecyzowała rolę kwasów omega-3.
Jednym z podstawowych zadań diety opracowanej przez dr Budwig jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów. Zalecany sposób żywienia pomaga w walce z ciężkimi chorobami takimi jak Alzheimer, stwardnienie rozsiane, czy reumatyzm. Dieta zalecana jest także alergikom oraz pacjentom cierpiącym na schorzenia dermatologiczne, osobom z problemami układu krążenia i układu pokarmowego.
Dieta dr Budwig przewiduje przede wszystkim spożywanie jak największych ilości tzw. oleju lnianego, który - wedle przeprowadzonych badań - nie tylko wpływa pozytywnie na ogólny stan zdrowia, ale nawet spowalnia podział komórek nowotworowych. Niemiecka uczona zwykła podkreślać także istotę podstawowych zasad tzw. piramidy żywienia.
Jadłospis Budwig nie wiąże się ze ścisłym ograniczeniem spożywanych pokarmów lecz z ich prawidłowym zestawieniem; i tak na przykład w pierwszym etapie stosowania diety jedynym źródłem tłuszczu dla organizmu jest wyżej wspomniany olej lniany oraz ryby. Istotnym elementem diety są także fermentowane produkty mleczne (kefiry, jogurty, maślanki) oraz odpowiednio przyrządzone drożdże.