Dieta racjonalna
Dieta racjonalna dla myślącego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Nie jest to trudne, ale bez badań; KREW, WYDZIELINY, WYDALINY, PIERWIASTKI WŁOSA, nie jest to możliwe. Wtedy można tylko przerzucać się PSEUDO regułami; NA WĘCH i CZUCIE, również PRZYPUSZCZENIA.
Kto zada sobie trud i zbada jak poziom cukru się podnosi przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, w jakiej ilości się odkładają, jak organizm reaguje na kategorie białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne Ew. drobna skala technicznego błędu. A więc przy zwalczaniu otyłości ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH węglowodanów, NISKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników.
Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. indeksu żywieniowego. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny co ważne, też to potwierdzi.
Autor: Patryk Bolden