a jeżeli muwimy o wszystkim to o wszystkim:
-Bialko jaja {albuminy,globuiny},posiada najwyzsza wartość biologiczna
-tluszcz jest lekko przyswajalny dzieki zawartej w nim lecytynie mimo ze przeważają w nim nasycone kwasy tluszczowe.
-zoltko zawiera znaczna ilość cholesterou oraz wit.a,d,e,k, z grupy B i karoten
- w Bialku znajdujasie niewielkie ilosci wit.B i PP
-jajko nie zawiera wit. C
-jaja mozna konserwować je w wodzie wapiennej lub w chlodni
Metody sprawdzania swierzosci jaj :
-proba wodna-poega na zanurzeniu jaj w słonej wodzie.kilkudniowe jaja tona jako najcięższe ,a starsze utrzymują sie w roztworze najstarsze unoszą sie w pepym końcem ku gorze lub pływają po powierzchni
-wybicie jaja
-przeswietlenie w owoskopie.
ZAPAMIETAJ!
-Przed uzyciem jaj ,aby uniknąć infekcji Salmonella ,skorupke należy wyparzyć lub naświetlić promieniami UV
-jaja należy wybijać pojedynczo na spodek ,aby sprawdzić ich swierzosc.
-Gotujac jaja w skorupkach wkładamy je do zimnej wody ,aby nie popekaly.Czas gotowania liczymy od momentu ZAWRZENIA WODY!!
WYKORZYSTANIE właściwości JAJ
-zageszczajace
-wiazace
-spulchniajace
-emulgujace
mysle ze wystarczy pozdro! :roll: