staniewoo dobrze pisze. Białko sojowe bogate jest również w szereg izoflawonow oraz lecytynę (czego brak bialkom zwierzecymn). Wniosek: bialko roolinne powinno być uzupełnieniem diety każdego kulturysty.
----------------
Tradycyjnie, soja nie była stosowana przez kulturystów jako g3owne Yrod3o białka, ponieważ większość produktów sojowych, szczególnie tych tanszych, jest trudniejsza do strawienia i ma mniejsz1 wartooa biologiczn1 (70) niż większość bia3ek pochodzenia zwierzecego (8 i wiecej). Mleko i białka tkankowe są łatwiejsze do strawienia i mają lepsz1 przyswajalnooa. postęp w technologii sprawi3, że bialko soi jest dro?sze niż kiedys, jednakże ma ono wiecej zalet dla kulturystow. Nowe produkty sojowe są lżej strawne. Wiele z nich zawiera mieszankę soi i serwatki, co zwieksza nie tylko ich atrakcyjnooa w stosunku do kulturystow, ale również ich skutecznooa. Serwatka podnosi wartooa biologiczn1 białka sojowego uzupełniając profil niezbednych aminokwasow. Im bardziej profil aminokwasów przypomina profil serwatki tym wy?sza jest jego wartooa biologiczna frakcji w serwatce. Takie białka jak laktoferyna i immunoglobuliny bronią układu pokarmowego przed drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz przed skutkami nadmiernego stresu. Generalnie należy zauważya, że nowe preparaty sojowe łatwiej poddają sie trawieniu.
Mieszanka bia3ek soi i serwatki zawiera wiecej glutaminy niż sama serwatka. Soja zawiera około 10-11% glutaminy, a serwatka na ogo3 6%. Prawie każdy wie, jak duże znaczenie ma glutamina dla trenujących w pocie czo3a kulturystow: przyspiesza ona procesy naprawcze i pobudza odpornooa organizmu. Korzystnie byłoby zatem zjadaa jej jak najwiecej, zwłaszcza, bonded-glutamine, ktora nie rozk3ada sie pod wpływem soku ?o31dkowego. Osoby przyzwyczajone do bia3ek mleka, nie są specjalnie zachwycone smakiem wiekszooci produktów sojowo-serwatkowych, leszcz ulepszenia te dodatkowo zwiększają cenę tych produktow.
Sama soja jest bardzo zdrowa, gdyż prawdopodobnie zmniejsza ryzyko miażdzycy, choroby wieńcowej i niektórych nowotworow, 31cznie z rakiem piersi u kobiet. Zwi1zki zawarte w soi chronią przed rakiem, hamując zdolność guza do rozwoju od?ywiających go naczyn krwionoonych. Soja zawiera również zwi1zki o charakterze przeciwutleniającym w postaci izoflawonow (genisteiny i daidezeiny) oraz kwas fitonowy. Przeciwutleniacze chronią komorki przed uszkadzającym działaniem wolnych rodnikow, które może prowadzia do rozwoju guza. Korzystny wpływ soi na serce wydaje sie być głównie zwi1zany z obniżeniem poziomu cholesterolu i poprawieniem profilu lipidów krwi. W pracy zaprezentowanej na ostatniej konferencji American Heart Assocation, poowieconej epidemiologii, badacze podzielili badaną populacje na dwie grupy, w których zastosowano różne diety, jednakowe pod wzgledem liczby kalorii i ilości tłuszczow nasyconych. Pierwsza dieta była typowo amerykanska, a druga zawiera3a dużo produktów pochodzenia roolinnego, w tym sojowych, oraz pe3nego ziarna. U osób stosująych drug1 dietę zaobserwowano poprawe dotycz1c1 lipidów krwi, mimo jedzenia tej samej ilości tłuszczow nasyconych, co w pierwszej grupie, (w której jedzono głównie produkty przetworzone, mięso itp.)
Istnieje potrzeba dalszych badan na ten temat, zwłaszcza w owietle ostatnich doniesień o pogorszeniu sie zdolności umysłowych u ludzi, którzy jedli przez wiele dziesi1tek lat dużo soi w postaci tofu. niektórzy badacze przestrzegają również przed nadużywaniem soi i po3ykaniem trabletek zawierających izoflawony tak, jakby to były cukierki. Nie da sie jednak zaprzeczya, że stosowanie urozmaiconej diety, opartej głównie o produkty roolinne, jest korzystne dla zdrowia.
W odzywianiu kulturystów często mówi sie jedynie o dostarczeniu odpowiedniej ilości białka i innych składnikow od?ywczych, by umo?liwia przyrost mięśni i mieć dużo energii potrzebnej do treningu. Zdrowe odżywianie sie wymaga wiecej uwagi i czasu, ale da sie ono pogodzia z odżywianiem w kulturystyce. Od?ywiając sie białkami zarówno pochodzenia roolinnego, jak i zwierzecego, spe3nia sie zarówno wymogi diety kulturystycznej, jak i zdrowego od?ywiania. Po31czenie soi z serwatk1 zapewnia zalety jednego i drugiego.
-----------------
?rod3o: artykuł pochodzi z innego forum