a moja babcia zawsze jak ją bola3 ?o31dek to sobie parzy3a siemię lniane i zawsze bol jej ustepowa3-nie wiem czy to była siła sugestii, czy naprawdę siemię pomaga na ?a31dek ale ją przestawa3 bolea.
A co do Twojego pytanka VBouldin(za 1 sogow
)to siemię lniane ma takie same działanie jak olej lniany-czyli jest dobre na masę size 1Wyslany Pon Cze 21, 2004 9:34 am:Siemie lniane-tak popularnie nazywa sie nasiona lnu.
Są one niezwykle cennym lekiem, 3agodz1cym wiele dolegliwooci przewodu pokarmowego i oddechowego.
O w3aociwoociach leczniczych siemienia decyduje jego skład: substancje oluzowe, białka, cynk i olej.
siemię jest także najbogatszym Yrod3em lecytyny, ktora z kolei zawiera cholinę – ważn1 dla organizmu witaminę z grupy B.
Picie wywaru z siemienia lnianego poleca sie przy nieżycie ?o31dka, jelit, dwunastnicy, przy nadkwasocie i biegunce, a także przy mecz1cym kaszlu.
Nasiona lnu – namoczone w wodzie, a następnie rozgniecione, zażywane po 3y?ce sto3owej rano i wieczorem – pomagają przy zaparciach.
siemię lniane można wykorzystać także do robienia gor1cych ok3adow – kataplazmów zmiękczających skore.
Można nimi leczya oparzenia, odmrożenia, trudno gojące sie rany.
Lniane kataplazmy stosuje sie również w kosmetyce – przy suchej skorze ze skłonnooci1 do 3uszczenia sie i pękania naskorka, a także przy trądziku m3odzienczym, wysypkach alergicznych, swedzeniu skory i odle?ynach.
Zielone siemię lniane można dodawaa do sa3atek, mieszaa z m1k1 i panierk1 albo posypywaa nim kanapki.
Jedzenie tych nasion dobrze pos3u?y zdrowiu – prowadzone w ostatnich latach badania naukowe udowodni3y, że siemię lniane ze względu na swoje w3aociwooci może być wykorzystane także w profilaktyce chorób nowotworowych.
Wszystko to wiedziałem już
Ale dokona3em przedruku :lol: (za dużo pisania)size 1Wyslany Pon Cze 21, 2004 10:19 am:Acha i nie myolcie, że tylko sie posempi3em na 1 sogow.
Post jest po to, żebyomy wiedzieli wiecej