Sałatka tostowa z sosem czosnkowym
Składniki:
- pierś z kurczaka 250 g;
- 3 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego;
- 2 pomidory, świeży ogórek;
- pieprz, sól, słodka papryka;
- sos: jogurt naturalny bez cukru 200 ml, serek wiejski light 150 g, 2 ząbki czosnku lub łyżeczka sproszkowanego, pieprz, sól, koperek (lub zioła prowansalskie) – wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Przygotowanie:
Pierś pokroić na kilka mniejszych kawałków i gotować ok. 10 minut z kostką rosołową, następnie pokroić w kostkę, posypać papryką. Pieczywo pokroić w kostkę i razem z ugotowaną i pokrojoną piersią podpiec na patelni teflonowej bez tłuszczu przez ok. 5 minut, często mieszając. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać wszystko razem, polać kilkoma łyżkami sosu.
Wartość odżywcza w porcji:
Sałatka:
kcal - 400
białko - 35 g
węglowodany - 40 g
tłuszcz - 5 g
Sos:
kcal - 260
białko - 25 g
węglowodany - 17 g
tłuszcz - 10 g